Bitcoin ABC: Kattava opas aloittelijalle

Tämä on opas sinulle, joka olet kiinnostunut Bitcoinista vuonna 2024.

Jos haluat oppia selvällä suomen kielellä…

  • Mikä on Bitcoin?
  • Mikä siitä tekee erityisen?
  • Kuinka sitä käytetään?

…olet oikeassa paikassa.

Osa 1: Bitcoinin historiaa lyhyesti

Otetaan ensimmäisenä lyhyt katsaus Bitcoinin historiaan:

  • Kuinka se sai alkunsa?
  • Kuka sen kehitti?
  • Miltä Bitcoin näyttää nykyään?

Satoshi Nakamoton ensimmäinen viesti

31. lokakuuta 2008


Nimimerkkiä Satoshi Nakamoto käyttänyt tuntematon ohjelmoija lähettää kryptografia aiheiselle postituslistalle viestin, jossa hän ilmoitti kehittäneensä uutta sähköistä käteisrahajärjestelmää.

Kyseessä oli puhtaasti vertaismuotoinen elektroninen käteinen, joka:

Viestissä oli linkki yhdeksän sivun mittaiseen dokumenttiin, jossa selitettiin tarkemmin Bitcoinin toimintaperiaatteet.

Bitcoin whitepaper

Ensimmäinen lohko

3. tammikuuta 2009


Satoshi julkaisi lähdekoodin ja ikuisti ensimmäiseen lohkoon The Times lehden otsikon:

”Valtiovarainministeri on lähellä myöntää toisen apupaketin pankeille”

Hän viittasi meneillään olevaan historialliseen finanssikriisiin. Tämä toimii edelleen hyvänä muistutuksena riippumattoman, läpinäkyvän ja lahjomattoman rahajärjestelmän tarpeesta.

Bitcoinille hinta

12. lokakuuta 2009


Reilu yhdeksän kuukautta verkon käynnistymisen jälkeen kirjattiin ensimmäinen rahaa vastaan tapahtunut bitcoin-osto, kun 5050 bitcoinia myytiin 5,02 Yhdysvaltain dollarilla.

  • Hinta (0,000994 dollaria/BTC) laskettiin mittaamalla yhden bitcoinin tuottamiseen tarvittavan sähkön arvo.

Ensimmäinen kerta maksuvälineenä

22. toukokuuta 2010


Bitcoinia käytettiin tiedettävästi ensimmäistä kertaa vaihdonvälineenä kun floridalainen ohjelmoija Laszlo Hanyecz osti kaksi 25 dollarin arvoista pizzaa 10 000 bitcoinilla.

Satoshi poistuu

Huhtikuu 2011


Bitcoin-verkon perustaja Satoshi Nakamoto vetäytyi projektista huhtikuussa 2011 jättäen koodin ja verkoston kehittämisen kukoistavalle vapaaehtoisjoukolle. Hänestä ei tämän jälkeen ole kuultu enää sanaakaan.

Kuka mystinen Satoshi oli? Oliko kyseessä yksi henkilö vai isompi ryhmä?

Kuka on Satoshi Nakamoto?
Lukuisista arvauksista huolimatta Satoshi Nakamoton todellinen henkilöllisyys on pysynyt mysteerinä aina tähän päivään asti.
  • Satoshin henkilöllisyydellä ei ole merkitystä, koska hänellä ei ole verkon suhteen yhtään sen enempää valtaa kuin kenellekään muullakaan käyttäjällä. Bitcoin on järjestelmä, jota mikään yksittäinen taho ei pysty kontrolloimaan, pysäyttämään, sensuroimaan tai muuttamaan sen sääntöjä.

Miltä Bitcoin nykyään näyttää?

Bitcoin on toiminut luotettavasti nyt jo yli 14 vuoden ajan. Tästä anonyymin ohjelmoijan suunnittelemasta, vapaaehtoisvoimin rakennetusta verkkotaloudesta on häikäisevällä tavalla – ja vauhdilla – kasvanut:

  • Kymmeniä miljardeja päivittäin käsittelevä maksuverkko, joka on markkina-arvoltaan suurempi kuin useat kansallisvaltiot ja kansalliset valuutat.
  • Maailman tehokkain ja turvallisin tietokoneverkko, joka ylittää moninkertaisesti maailman kaikkien supertietokoneiden laskentatehon.
  • Edellisen vuosikymmenen ylivoimaisesti parhaat tuotot tarjonnut omaisuusluokka.

Bitcoinin yksikköhinta on noussut 0,000994 dollarista (12.10.2009) parhaimmillaan yli 73 000 dollariin (14.3.2024).

Taulukko bitcoinin hinnan kehityksestä vuosilta 2010-2023, jossa näkyvät vuoden alun ja lopun hinnat

19. helmikuuta 2021 kokonaismarkkina-arvo nousi ensimmäistä kertaa yli biljoonaan dollariin.

Bitcoin on ylivoimaisesti nopeimmin tämän harvinaisen mittapaalun saavuttanut omaisuusluokka, joka kuvastaa hyvin sitä, kuinka vauhdikasta sen kasvu on ollut.

Graafiikka, joka vertaa eri yritysten aikaa saavuttaa 1 biljoonan dollarin markkina-arvo. Bitcoin saavutti tämän arvon 12 vuodessa, Tesla 18 vuodessa, Google 21 vuodessa, Amazon 24 vuodessa, Apple 42 vuodessa ja Microsoft 44 vuodessa.

Tämän ovat pistäneet merkille myös monet maailman arvostetuimpiin lukeutuvat sijoittajat.

Bitcoin on nopeasti noussut vitsistä vakavasti otettavaksi sijoitusvälineeksi, joka on löytänyt tiensä niin instituutionaalisten suursijoittajien salkkuihin (mm. Paul Tudor Jones, Bill Miller, Stanley Druckenmiller, Ray Dalio) kuin pörssiyhtiöiden taseisiin.

Muutamien maailman tunnetuimpien sijoittajien mietteitä Bitcoinista

Jopa valtiot ovat heränneet sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

8. kesäkuuta 2021 El Salvadorissa hyväksyttiin laki, joka antoi bitcoinille laillisen maksuvälineen aseman, minkä myötä se nousi Yhdysvaltain dollarin rinnalle El Salvadorin virallisena valuuttana.

Bitcoin on virallinen valuutta El Salvadorissa

Tänä päivänä Bitcoin on markkinatestin läpäissyt teknologia, jonka vaihtokurssi on säännöllisesti esillä TV:ssä, sanomalehdissä ja nettisivuilla valtiollisten valuuttojen vaihtokurssien rinnalla.

Uutisointi ja keskustelu aiheen ympärillä pyöriikin usein lähinnä hinnan ympärillä.

Meemi, jossa yksi koju tarjoaa neuvoja Bitcoinin ostamiseen ja myymiseen pitkän jonon kanssa, kun taas toinen koju Bitcoinin ymmärtämiselle on tyhjä.

Kyseessä on kuitenkin enemmän kuin pelkkä spekulatiivinen sijoituskohde. Mikäli aiheeseen perehtyy iltapäivälehtien klikkiotsikoita ja vaihtokursseja pidemmälle, voi ymmärtää kuinka isoihin ongelmiin tämä teknologia pyrkii tarjoamaan vastauksia.

Osa 2: Perustietoa Bitcoinista

Bitcoin – paljon puhuttu, huonosti ymmärretty.

Tässä osassa pyrkimyksenä on antaa perehdytys tärkeimpiin perusasioihin:

  • Mikä se on?
  • Mikä siitä tekee erityisen?

Mikä on Bitcoin?

Tähän kysymykseen ei ole helppoa vastata lyhyesti, mutta yritetään.

Bitcoin on globaali hajautettu digitaalinen raha- ja maksujärjestelmä, joka toimii ilman pankkeja ja valtioita. Se on teknologia, jonka avulla ihmiset voivat turvallisesti ja suoraan, ilman välikäsiä lähettää toisilleen arvoa internetissä.

Perään vielä hieman kattavampi kuvaus (lainaus kirjasta Bitcoin Standardi):

”Bitcoin voidaan ymmärtää parhaiten hajautettuna ohjelmistona, joka mahdollistaa arvon siirtämisen käyttämällä valuuttaa, joka on suojattu arvaamattoman inflaation varalta luottamatta kolmansiin osapuoliin.

Toisin sanoen Bitcoin automatisoi nykyaikaisen keskuspankin toiminnot tehden niistä ennustettavia ja käytännöllisesti katsoen muuttumattomia ohjelmoimalla ne koodiin, joka on jaettu verkon tuhansille jäsenille, joista kukaan ei voi muuttaa koodia ilman muiden jäsenten suostumusta.

Tämä tekee bitcoinista ensimmäisen todistettavasti luotettavan ja käytössä olevan esimerkin digitaalisesta käteisestä ja digitaalisesti kovasta rahasta.”

Jos näistä heräsi vain enemmän kysymyksiä, älä huoli. Perehdymme kaikkiin edellä mainittuihin tarkemmin seuraavissa osioissa.

Bitcoin-järjestelmä ≠ bitcoin-valuutta

Mitä sana ’bitcoin’ edes tarkoittaa? Ensimmäinen hieman hämmentävä asia on se, että ’bitcoinilla’ voidaan viitata kahteen toisiinsa liittyvään, mutta selvästi eri asiaan:

Ero "Bitcoinin" (hajautettu vertaisverkkojärjestelmä) ja "bitcoinin" (poletti, valuutta ja laskentayksikkö) välillä.

Hyvä, nyt tiedetään kummasta milloinkin puhutaan. Palaamme vielä tarkemmin näiden molempien pariin myöhemmin.

Mikä tekee Bitcoinista erityisen?

Bitcoin tarjoaa ratkaisua merkittävään ongelmaan: luottamukseen – tai pikemminkin sen puutteeseen.

Satoshi Nakamoto tiivisti ongelman seuraavasti:

Perinteisen valuutan pääongelma on kaikki se luottamus, joka vaaditaan siihen, että valuutta toimii. Sinun on luotettava keskuspankkiin siitä, että se ei heikennä valuuttaa, mutta fiat-valuuttojen historia on täynnä tämän luottamuksen rikkomisia. Sinun on luotettava pankkiisi siitä, että se säilyttää rahamme ja siirtää sitä sähköisesti, mutta ne lainaavat sitä luottokuplan aalloissa. Tuskin edes murto-osa siitä säilytetään varannoissa.

Satoshi Nakamoto

Luottamuksen rakoillessa seuraukset voivat olla tuhoisia. Tämän olemme nähneet lukuisina talouskriiseinä, jotka ovat ravistelleet niin globaaleja markkinoita kuin yksittäisiä kotitalouksiakin.

Historiasta löytyy runsaasti varoittavia esimerkkejä, viimeisimpänä vuoden 2008 finanssikriisi, joka oli vähällä romahduttaa koko maailman talouden.

Koska tämän oppaan painopiste on Bitcoinissa eikä fiat-järjestelmän monimutkaisissa ongelmissa, ei nyt aleta aihetta tässä sen enempää perkaamaan.

Jos haluat ymmärtää syvällisemmin rahan ja luottamuksen välistä suhdetta ja Bitcoinin roolia näiden haasteissa – löydät täältä paljon mielenkiintoista sisältöä aiheesta.

Satoshi Nakamoto esitteli vaihtoehdoksi digitaalista raha- ja maksujärjestelmää..

  • joka luottamuksen sijaan perustuisi varmentamiseen ja matematiikkaan.
  • jossa ei tarvitsisi luottaa kolmansiin osapuoliin – ei pankkeihin, johtajiin tai yrityksiin.
  • jota mikään yksittäinen taho ei pysty kontrolloimaan, pysäyttämään, sensuroimaan tai muuttamaan sen sääntöjä.
  • joka ensimmäistä kertaa erottaa rahan ja valtion.

Ajatus itsessään ei ole uusi; perinteisen pankkijärjestelmän ulkopuolella toimivaa digitaalista rahaa on yritetty kehittää aina internetin alkuajoista lähtien.

Ennen Bitcoinia kehitetyt epäonnistuneet digitaaliset valuutat

Kaikki Bitcoinia edeltäneet yritykset ovat kuitenkin epäonnistuneet. Näissä heikkoutena oli keskitetty hallinta – taustalla oli aina jokin yritys tai organisaatio – mikä teki niistä helppoja kohteita niin hakkereille kuin poliittisille hyökkäyksille.

Ratkaisuksi ongelmaan oltiin esitetty ideoita rahajärjestelmästä, joka toimisi ilman keskitettyä tahoa. Tällaisen toteuttamista pidettiin kuitenkin pitkään mahdottomana.

Suuri haaste oli se miten ilman keskitettyä toimijaa voitaisiin varmistaa, ettei samaa digitaalista rahaa voida käyttää useaan kertaan?

Kuvassa selitetään digiitalisen rahan ongelma - kaksinkertaisen kulutuksen ongelma
Ainoana ratkaisuna on ollut se, että joku luotettava keskusviranomainen tarkastaa jokaisen transaktion – jokaisen sähköisen maksun on siis ollut kierrettävä yhden tai useamman välikäden kautta.

Bitcoinin läpimurto oli kaksinkertaisen kulutuksen ongelman ratkaiseminen ilman keskitettyä tahoa.

Vuosien innovatiivisen yrityksen ja erehdyksen tuloksena se on ensimmäinen tarkoituksenmukainen ratkaisu, joka mahdollistaa digitaaliset maksut tarvitsematta luotettavaa kolmatta osapuolta.

Toisin sanoen mahdollistaa ensimmäistä kertaa arvon siirtämisen digitaalisesti ilman pankkia tai maksupalveluntarjoajaa – samaan tapaan kuin käteisellä rahalla fyysisessä maailmassa (lopulliset siirrot ilman välikäsiä).

Kuvassa verrataan perinteistä maksujärjestelmää, joka käyttää pankkeja ja maksunvälittäjiä, ja Bitcoin-järjestelmää, jossa siirrot tapahtuvat suoraan osapuolten välillä ilman välikäsiä.

Kyseessä oli merkittävä läpimurto hajautetussa tietotekniikassa, joka loi täysin uudenlaisen perustan digitaaliselle rahalle.

Osa 3: Bitcoin-järjestelmä

Bitcoin on avoin, hajautettu, sensuroimaton, globaali raha- ja maksujärjestelmä.

Tutustutaan seuraavaksi hieman tarkemmin järjestelmän toimintaan ja sen tarjoamiin hyötyihin.

Haluan heti alkuun painottaa ettei sinun tarvitse ymmärtää syvällisesti Bitcoinin teknisiä hienouksia käyttääksesi sitä – kuten sinun ei tarvitse ymmärtää TCP/IP pinon toimintaa käyttääksesi internetiä tai moottorin toimintaa ajaaksesi autoa.

*Jos sinua kiinnostaa enemmän hyödyt kuin se mitä pellin alta löytyy voit siirtyä tästä seuraavaan kappaleeseen

Bitcoin on vuosikymmenten kehitystyön tulos

Kuten jo mainittiin kyseessä ei ole ensimmäinen yritys laatuaan. Bitcoin edustaa kryptografian ja hajautettujen järjestelmien tutkimuksen huipentumaa, jossa yhdistyy kaiken kaikkiaan yli 40 vuoden kehitys- ja tutkimustyön tulos.

Graafi esittää kryptografiaan, maksujärjestelmiin ja digitaaliseen valuuttaan liittyviä virstanpylväitä ennen Bitcoinin julkaisua vuonna 2008
Satoshi yhdisti monia jo valmiiksi olemassa olevia teknologioita toimivaksi kokonaisuudeksi.

Bitcoinissa yhdistyy neljä keskeistä innovaatiota, jotka muodostavat ainutlaatuisen perustan digitaaliselle rahaekosysteemille:

  • Hajautettu vertaisverkko (Bitcoin-protokolla)
  • Julkinen tapahtumakirja (lohkoketju)
  • Säännöt itsenäistä tapahtumien validointia ja valuutan liikkeeseenlaskua varten (protokollasäännöt)
  • Mekanismi maailmanlaajuisen hajautetun konsensuksen saavuttamiseksi (työntodistealgoritmi)

Käydään seuraavaksi yleisellä tasolla läpi mitä nämä ovat.


Bitcoin-protokolla

Bitcoin on hajautettu vertaisverkko (engl. peer-to-peer network), jossa kaikki verkon jäsenet ovat tasa-arvoisia. Tämä tarkoittaa, että järjestelmässä ei ole keskitettyä ohjauspistettä, kuten keskuspalvelinta tai koordinaattoria, joka voisi kontrolloida tai muuttaa verkon sääntöjä.

Sillä ei ole johtajaa, yritystä tai organisaatiota taustalla eikä mikään yksittäinen taho voi sensuroida, hallita tai estää verkon käyttöä.

Kuvassa vertaillaan keskitettyä järjestelmää, jossa keskushallinto sääntelee verkkoa, ja hajautettua järjestelmää, jossa jokainen osallistuja voi nähdä ja vahvistaa tapahtumia ilman keskushallintoa.

Bitcoinin toiminta perustuu hajautettuun luottamukseen, jossa keskitetyn luotetun auktoriteetin sijaan luottamus saavutetaan eri toimijoiden vuorovaikutuksesta nousevana ominaisuutena.

Bitcoin-verkko koostuu kymmenistätuhansista tietokoneista (solmuista) ympäri maailmaa, jotka kaikki käyttävät samaa, identtistä Bitcoin-ohjelmistoa. Tämä ohjelmisto toimii protokollana, tarjoten säännöt, joiden mukaan verkko toimii.

Visualisointi Bitcoin solmuista ympäri maailmaa

Järjestelmä on avoin kaikille, ja siihen voi kuka tahansa liittyä vapaasti haluamassaan roolissa:

  • Louhijana -> kilpailevat keskenään löytääkseen uusia lohkoja.
  • Solmuna -> ylläpitävät julkista tilikirjaa ja vahvistavat tapahtumien oikeellisuuden.
  • Tavallisena käyttäjänä -> lähettävät ja vastaanottavat bitcoineja.
  • Kehittäjänä -> luovat ja päivittävät ohjelmistoja.

Bitcoin-verkossa solmut jakavat keskenään yhteisen tilikirjan (lohkoketjun).


Lohkoketju

Lohkoketju (eng. blockchain) on julkinen tilikirja, johon kaikki bitcoin-tapahtumat tallennetaan kronologisessa järjestyksessä.

Yksittäinen lohko on kymmenen minuutin välein tilikirjaan lisättävä tietue, joka sisältää monia odottavia tapahtumia. Jokainen lohko linkittyy edelliseen, muodostaen muuttumattoman tietueen aina ensimmäiseen lohkoon asti. (Tästä nimitys lohkoketju)

Kaavio yksinkertaisesta lohkoketjusta
Yksinkertaistettu kaavio lohkoketjusta, jossa on kolme lohkoa. Yksittäisiä lohkoja ja tapahtumia niiden sisällä voit halutessasi tutkia täällä.

Lohkoketjun paikallista kopiota päivitetään ja laajennetaan jatkuvasti. Keskimäärin 10 minuutin välein ketjuun liitetään louhinnan avulla uusi lohko, joka vahvistaa useita odottavia tapahtumia.

Mutta kuinka jokainen solmu voi päätyä samaan johtopäätökseen? Kuinka kaikki verkostossa voivat olla yhtä mieltä ”totuudesta” siitä, kuka omistaa minkäkin ilman, että tarvitsee luottaa kehenkään?


Protokollasäännöt

Jokaisen lohkon ja tapahtuman on oltava tiettyjen sääntöjen mukainen. Verkkoon osallistuvilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pelata näiden sääntöjen mukaan, käyttää Bitcoinia sellaisenaan – tai olla käyttämättä sitä lainkaan.

Sääntöjä on pitkä lista, joista alla muutama esimerkki:

  • Enimmäistarjonta [21,000,000 BTC]
  • Lohkoaika [10 min]
  • Lohkokoko [1 MB]
  • Tapahtuman koko
  • Allekirjoitusvaatimukset
  • Työntodiste

Nämä on kirjoitettu ohjelmiston avoimeen lähdekoodiin.

Kuka tahansa voi ehdottaa parannuksia koodiin, mutta kaikki muutokset uusia ominaisuuksia, parannuksia tai korjauksia varten edellyttävät yhteisön enemmistön hyväksynnän. Muutos on mahdollista vain, jos erittäin suurella enemmistöllä on vahva yksimielisyys.

Mikään yksittäinen taho ei siis mielivaltaisesti pysty sääntöjä muuttamaan, huolimatta siitä kuinka paljon rahaa tai valtaa niillä on.

Tästä nähtiin hyvä osoitus vuonna 2017, kun vaikutusvaltaiset tahot yrittivät muuttaa lohkokokoa siinä onnistumatta. Yritykset muuttaa sääntöjä ovat johtaneet vain halpoihin kopioihin (BitcoinCash yms.) jotka lopulta ovat jääneet merkityksettömiksi.


Työntodiste ja louhinta

Työntodistealgoritmi (proof-of-work) on konsensusmekanismi, jossa yksi osapuoli todistaa muille käyttäneensä tietyn määrän laskennallista vaivaa.

Bitcoin-verkossa on erikoistuneita solmuja, joita kutsutaan louhijoiksi. Nämä kilpailevat keskenään siitä, kuka saa päivittää uuden transaktioita sisältävän lohkon yhteiseen tilikirjaan ensimmäisenä.

Jotta solmu voi liittää lohkon tilikirjaan, sen täytyy kuluttaa energiaa ratkaistakseen työntodiste. Louhintaprosessi muistuttaa lottoa: louhijat yrittävät löytää numeron, joka täyttää tietyt vaatimukset.

Bitcoin työtodisteen toiminta selitettynä
Työntodisteen löytäminen on laskennallisesti haastavaa, kallista ja aikaa vievää.

Kun solmu ratkaisee työntodisteen ja ilmoittaa siirrot, muut verkon solmut äänestävät sen oikeellisuudesta. Kun valtaosa on äänestänyt lohkon hyväksynnän puolesta, solmut alkavat sitouttaa siirtoja uuteen lohkoon, joka tulee liitettäväksi edelliseen.

Vaikka työntodisteen ratkaiseminen on vaikeaa, kallista ja aikaa vievää, on oikean ratkaisun tarkastaminen helppoa. (Voi verrata 1000 palan palapeliin, joka on työläs ratkaista, mutta helposti nähtävissä onko se tehty oikein.)

Bitcoin louhinta ja solmut

Mutta miksi kukaan käyttää vapaaehtoisesti valtavia määriä energiaa ja rahaa tähän?

Siksi että louhijat saavat työstään palkkion. Solmu joka sitouttaa hyväksytyn lohkon saa lohkopalkkion, joka koostuu uusista kiertoon lisätyistä bitcoineista ja transaktiota tekevien tahojen suorittamista siirtomaksuista.

Tämä on kannustinjärjestelmä, joka sovittaa louhijoiden toiminnan verkon turvallisuuteen ja toteuttaa samalla rahan tarjonnan, valuutan liikkeeseenlasku- ja selvitystoiminnot korvaten näin minkä tahansa keskuspankin tarpeen.

Graafi, joka näyttää Bitcoinin kokonaismäärän kasvun ajan myötä (sininen käyrä) sekä Bitcoinin rahamääräisen inflaation prosentuaalisen laskun (oranssi käyrä).
Vuonna 2024 lohkopalkkio on 3.125 BTC. Lohkopalkkio puolittuu aina 4 vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2028.

Louhinnan ensisijainen tarkoitus on kuitenkin ylläpitää ja turvata Bitcoin-verkkoa.

Useat eri tahot tarkistavat ja vahvistavat uudet lohkot varmistaen, että siirrot ovat oikeellisia ja ettei niitä ole väärennetty. Tämä tekee verkon manipuloinnista erittäin vaikeaa ja kallista.

Jos louhija yrittää sitouttaa valheellisia siirtoja lohkoketjuun, hän tuhlaa valtavasti resursseja työntodisteen ratkaisemiseen vain huomatakseen, että muut solmut hylkäävät lohkon, jolloin hän menettää oikeuden lohkopalkkioon.

Mitä kauemmin tiedot ovat olleet lohkoketjussa, sitä vaikeampaa ja kalliimpaa niiden muuttaminen on. Jokainen lohko on sidottu aiempiin, ja muutos yhdessä lohkossa edellyttäisi kaikkien myöhempien lohkojen uudelleenlaskentaa.

Tämä laskentatehon ja energiankulutuksen vaatima työ tekee lohkoketjun muuttamisesta käytännössä mahdotonta.

Kuva havannoillistaa miksi Bitcoin lohkoketjussa huijaaminen on lähes mahdotonta
Valheellisella toiminnalla on taloudellisia seurauksia (laskentatehoon ja energiaan uponnut hinta), jotka rankaisevat verkkohäiriöitä ja estävät pahantahtoiset toimijat.

Keskitettyjen auktoriteettien sijaan Bitcoin luottaa maailman tehokkaimpaan tietokoneverkostoon, joka matemaattisin perustein varmistaa sääntöjen noudattamisen.

Usein kritisoitu laaja energiankulutus ei siis ole bugi tai virhe, vaan tarkkaan harkittu haluttu ominaisuus, joka mahdollistaa poliittisesti riippumattoman ja läpinäkyvästi turvatun rahajärjestelmän toiminnan.

Jos haluat tutustua tarkemmin siihen kuinka Bitcoin toimii, tarjoaa alla oleva video hyvän, kattavan perehdytyksen aiheeseen.

Mitä merkitystä tällä sitten on?

Edellä mainitut ratkaisut tekevät Bitcoinista ensimmäisen täysin riippumattoman ja läpinäkyvän digitaalisen raha- ja maksujärjestelmän, joka on:

  • Kaikille avoin Kuka tahansa voi käyttää Bitcoinia kansalaisuudesta, iästä, ihonväristä tai sukupuolesta riippumatta kysymättä lupaa keneltäkään. Tarvitset vain älypuhelimen tai tietokoneen ja internet-yhteyden liittyäksesi verkkoon.
  • GlobaaliBitcoin ei tunne rajoja. Sitä voi lähettää ja vastaanottaa kaikkialla maailmassa 24/7 oli sitten joulu tai juhannus. Ei vähimmäis- tai enimmäismääriä tai lisämaksuja kansainvälisen siirron tekemisestä.
  • Muuttumaton – Kaikki tehdyt siirrot tallentuvat pysyvästi yhteiseen, julkiseen avoimesti kaikken nähtävissä olevaan tilikirjaan. Tämä tekee tilikirjan väärentämisen, muuttamisen tai manipuloimisen käytännössä mahdottomaksi.
  • Sensuroimaton – Kun omistat bitcoinia, ei kukaan voi kertoa sinulle, milloin, missä tai kenen kanssa voit sillä tehdä kauppaa. Millään yhtiöllä tai edes valtiolla ei ole valtaa sensuroida siirtoja tai määrätä kuka voi säilyttää omaisuutta verkossa.
  • Mahdoton pysäyttää – Bitcoinia ei voi sulkea kenenkään, valtion tai viranomaisen toimesta. Ainoa tapa pysäyttää se olisi ”tappaa” jokainen sitä isännöivistä kymmenistä tuhansista palvelimista ympäri maailmaa. Tämä on käytännössä mahdotonta.
  • Varmatoiminen, turvallinen ja vakaa – Bitcoin on pyörinyt luotettavasti yli 14 vuotta, säilyttäen ja siirtäen satojen miljardien eurojen edestä arvoa. Sitä ei ole onnistuttu ikinä hakkeroimaan, koska siinä ei mitään yksittäistä pistettä, jota vastaan voisi hyökätä.

Suomalaisen korviin nämä eivät ehkä kuulosta kovin merkittäviltä asioilta. Kuka tällaista muka tarvitsee kun meillä on jo toimivat maksujärjestelmät ja (suhteellisen) vakaa, luotettava valuutta käytössä?

Tarkastelemme kuitenkin asiaa hyvin etuoikeutetusta näkökulmasta eikä todellakaan kaikilla ole samoja mahdollisuuksia ja oikeuksia, joita me usein pidämme itsestäänselvyyksinä.

  • Maailman pankin mukaan 1.7 miljardia ihmistä elää täysin globaalin pankkijärjestelmän ulkopuolella eristettynä muusta maailmasta ilman pankkitilejä tai luottokortteja, mahdollisuuksia sijoittaa tai turvallista keinoa säästää rahojaan.
  • Yli puolet maailman ihmisistä elää autoritaarisen vallan alla maissa, joissa rahaa ja maksujärjestelmiä käytetään ihmisten valvonnan ja kontrollin välineenä sananvapauden ym. perusoikeuksien rajoittamiseen.
  • Sadat miljoonat ihmiset ovat pakotettuina käyttämään hurjalla tahdilla arvonsa ja ostovoimansa menettäviä valuuttoja. (katso esim. argentiinan peson, turkin liiran, libanonin punnan tai venezuelan bolivarin kursseja.)

Raha on myös äärimmäisen tehokas vallan ja kontrollin väline valtiolle ja viranomaisille.

Kritisoitko äänekkäästi poliittisia päätöksiä? Kirjoititko sosiaalisen mediaan väärän mielipiteen? Osallistuitko väärään mielenosoitukseen?

Nämä toimet voivat monissa maissa johtaa pankkitiliesi jäädyttämiseen tai maksuliikenteen rajoittamiseen (varoittavia esimerkkejä löytyy mm. Kanadasta, Kiinasta, Venäjältä, Iranista, Valko-Venäjältä ja Nigeriasta vain muutaman mainitakseni).

Meemi kuvaa keskitetyn pankkijärjestelmän ongelmia, kuten pankkitilien jäädyttämistä ilman oikeuden päätöstä ja maksuvälineiden käytön rajoittamista poliittisten näkemysten perusteella.

Bitcoin tarjoaa uuden erittäin voimakkaan työkalun – globaalin digitaalisen rahajärjestelmän, jota ihmiset johtavat valtioiden ja yritysten hallinnan ulkopuolella.

Järjestelmän jota millään yrityksellä tai valtiolla ei ole valtaa kontrolloida tai sensuroida, jonka avulla kuka tahansa pystyy säilyttämään ja liikuttamaan arvoa nopeasti, turvallisesti ja edullisesti ympäri maailmaa.

Bitcoinista onkin kasvamassa merkittävä ihmisoikeusvoima miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Jos tämä näkökulma kiinnostaa suosittelen alla olevan lyhyen videon katsomista.

Jokainen bitcoinia omistava nauttii taloudellisen vapauden asteesta, joka ei ole ollut mahdollista koskaan aikaisemmin. Se tarjoaa yksilölle täyden itsemääräämis- ja omistusoikeuden rahaan ollen samalla erittäin myytävä eri mittakaavoissa ajasta ja paikasta riippumatta.

Siinä missä länsimaissa on usein vaikeuksia nähdä Bitcoinin hyötyjä, antaa se toivoa miljoonille ihmisille jotka pakenevat sotaa, autoritaarisia johtajia tai romahtavia valuuttojaan.

Mutta onko tämä sen ainoa käyttökohde? Ei suinkaan. Suomalaisen silmin usein kiinnostavampaa ovat rahalliset ominaisuudet ja potentiaali sijoituksena. Näistä lisää seuraavaksi.

Osa 4: Bitcoin-valuutta

Toinen merkittävä asia liittyy digitaaliseen polettiin, jota käytetään arvon tallentamiseen ja siirtämiseen verkon osallistujien kesken.

Tutustutaan tässä osassa:

  • Bitcoinin ”rahapolitiikkaan”
  • Mitä meinaa digitaalinen niukkuus?
  • Mitkä tekijät vaikuttavat bitcoinin arvoon?

Digitaalinen niukkuus

Bitcoin [lyhenne: BTC] on ensimmäinen todistettavasti niukka digitaalinen hyödyke, jolla on luotettavat mekanismit varantojensa kasvun rajottamiseen. Tiedämme tarkasti olemassa olevien bitcoinien määrän sekä millä tahdilla niiden tarjonta tulee kasvamaan.

Kaavio, joka havainnollistaa bitcoinin tarjonnan rahapolitiikkaa ja lohkopalkkioiden puoliintumisprosessia.
Bitcoinin ”rahapolitiikka” voidaan tiivistää yksinkertaiseen kaavioon.

BTC maksimimäärä = kaksikymmentä yksi miljoonaa (21 000 000) kolikkoa.

Riippumatta siitä, kuinka moni ihminen verkkoa käyttää, kuinka paljon arvo nousee tai kuinka kehittyneitä laitteita tuotantoon käytetään, ei niitä koskaan tule olemaan tämän enempää. (Jos mietit kuinka tähän voidaan luottaa tutustu edelliseen osioon)

  • Jokainen bitcoin on kuitenkin jaettavissa pienempiin yksiköihin, mikä tekee siitä myytävän missä tahansa mittakaavassa.
Bitcoinin (BTC) eri yksiköiden muuntotaulukko: bitcoin, millibit (mbit), bit ja satoshi. Yksiköiden arvot muunnettuna toisiinsa taulukkomuodossa.

Liikkeellelasku – bitcoineja lasketaan liikkeelle ennaltamäärätyllä tahdilla palkkiona verkkoa ylläpitävillä louhijoille, jotka käyttävät resurssejaan julkisen tilikirjan (lohkoketjun) ylläpitämiseen ja sen muuttumattomuuden turvaamiseen.

Maksettava palkkio on tällä hetkellä 3.125 BTC per lohko. Määrä kuitenkin vähenee ajan myötä, sillä protokolla puolittaa palkkion aina neljän vuoden välein.

Bitcoinin lohkopalkkion puolittumiset (halving)

Louhinnan vaikeusaste säätyy dynaamisesti siten, että joku onnistuu keskimäärin 10 minuutin välein riippumatta siitä, kuinka monta louhijaa (eli kuinka paljon prosessintitehoa) kilpailee kulloinkin.

Tuloksena on, että liikkeessä olevien bitcoinien määrä seuraa tarkasti ennustettavaa käyrää, joka lähestyy 21 miljoonan kolikon maksimimäärää vuoteen 2140 mennessä.

Graafi, joka näyttää Bitcoinin kokonaismäärän kasvun ajan myötä (sininen käyrä) sekä Bitcoinin rahamääräisen inflaation prosentuaalisen laskun (oranssi käyrä).
Yli 94% bitcoineista on jo louhittu. Tällä hetkellä kokonaisvarantojen kasvu (inflaatio) on alle 1%. Seuraava halving vuonna 2028 puolittaa inflaatiovauhdin noin 0,4 prosenttiin jne.

Tämä tekee Bitcoinista ensimmäisen esimerkin..

  • Digitaalisesti kovasta rahasta (rahahyödyke, jolla on erittäin luotettavat mekanismit varantojensa kasvun rajottamiseen).
  • Absoluuttisesta niukkuudesta – se on ainoa likvidi hyödyke (digitaalinen tai fyysinen), jolle on asetettu maksimimäärä, jota ei voi lisätä.

Siinä missä minkä tahansa muun hyödykkeen arvonnousu johtaa tuotantoresurssien lisäämiseen ja kokonaisvarannon kasvattamiseen, bitcoinin arvon noustessa ei kenelläkään ole mahdollisuuksia lisätä sen tarjontaa.

Kuinka niukkuus vaikuttaa arvoon?

Bitcoinin hinta määräytyy vapailla markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan.


Kysyntä tarkoittaa tietyn hyödykkeen tai palvelun määrää, jonka kuluttajat ovat valmiita ostamaan tietyllä hinnalla tiettynä ajankohtana. Se heijastaa kuluttajien halukkuutta ja kykyä maksaa tuotteesta tai palvelusta.

Kysyntään vaikuttavat monet tekijät, kuten yleinen talouskehitys, globaalit tapahtumat, rahapolitiikka ja hinnan kehitys (esim. nouseva arvo lisää yleensä kiinnostusta).

Bitcoinin kohdalla kysyntää voidaan analysoida esim lompakoiden kokonaismäärän kasvua tarkastelemalla.

bitcoin kysyntä mallinnus fidelity.  Kaavio, esittää Bitcoinin markkina-arvon ja osoitteiden määrän kasvua ja suhdetta
Kasvu on jatkunut tasaisen vahvana.

Tarjonta puolestaan tarkoittaa hyödykkeen tai palvelun kokonaismäärää, jota myyjät ovat valmiita tarjoamaan markkinoille tietyllä hinnalla. Bitcoinin kohdalla tarjontaan vaikuttaa merkittävästi sen kiinteä ja ennaltamäärätty liikkellelasku:

  • Uusia kolikoita syntyy ennalta määritellyllä aikataululla
  • Kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan.
  • Liikkeellelaskettava määrä puoliintuu 4 vuoden välein
  • Tarjontaa ei pysty lisäämään vaikka kysyntä kasvaisi

Kirjoitushetkellä yli 94 % kaikista bitcoineista (~19,8 miljoonaa) on jo louhittu. Todellisuudessa ostettavissa ja myytävissä olevien bitcoinien määrä on kuitenkin paljon pienempi.

Louhituista kolikoista lähes 80% on pitkäaikaisen holdaajien hallussa (tai hukkunut) eli toisin sanoen ei saatavilla -> kts. taulukon illiquid supply

Kaavio, joka näyttää Bitcoinin HODL-mallin, jossa kuvataan kokonais- ja epälikvidin tarjonnan kasvu ajan myötä. Kaavio sisältää merkittävät puolitukset (halvings) ja inflexiopisteen
Julkinen tilikirja mahdollistaa kattavan kysynnän ja tarjonnan analyysin. Jos haluat perehtyä tarkemmin aiheeseen ja esim. ylläolevaan malliin tässä videossa mielenkiintoista tietoa.

Lohkoketjun analyysin perusteella jatkuvasti isompi osa tarjonnasta päätyy pitkäaikaisten säästäjien haltuun. Tämä luonnollisesti rajoittaa tarjontaa entisestään.

Mikäli tarjonta supistuu ja kysyntä jatkaa kasvua on hinnan mentävä ylös.

Ja juuri näin on käynyt. Volatiliteetista, rajuista liikkeistä ja romahduksista huolimatta hinnan kehityksen suunta on pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ollut vahvasti nousujohteinen.

Taulukko bitcoinin hinnan kehityksestä vuosilta 2010-2023, jossa näkyvät vuoden alun ja lopun hinnat

Bitcoin on edellisen vuosikymmenen ylivoimaisesti parhaat tuotot tarjonnut omaisuuserä, joka on palkinnut kärsivällisen säästäjän ja auttanut pitkäjänteistä sijoittajaa paitsi säilyttämään, myös kasvattamaan ostovoimaansa merkittävästi.

Jo pienellä, muutaman prosentin hajautuksella on ollut merkittävä vaikutus sijoitussalkun kokonaistuottoon.

Sijoitusportfolion tuottojen vertailu vuosina 2015–2020, jossa tarkastellaan osakkeiden, joukkovelkakirjojen ja Bitcoinin yhdistämisen vaikutusta vuosituottoon, volatiliteettiin, Sharpen lukuun ja suurimpaan arvonlaskuun. Vertailu näyttää eri prosenttiosuuksia Bitcoinin painotukselle portfoliossa.

Se on toiminut erinomaisena pitkän aikavälin arvonsäilyttäjänä – rooli, joka on perinteisesti nähty esim. kullalla ja kiinteistöillä – hyödykkeillä joiden tarjontaa ei voida helposti kasvattaa ja jotka ovat historiallisesti säilyttäneet arvonsa hyvin.

Bitcoinilta löytyykin useita arvonsäilyttäjiltä haluttuja ominaisuuksia.

Vertailutaulukko, jossa arvioidaan Bitcoinin, kullan ja fiat-valuuttojen ominaisuuksia, kuten kestävyyttä, kannettavuutta, fungibiliteettia, todennettavuutta, jaettavuutta, niukkuutta, vakiintunutta historiaa ja sensuroimattomuutta.
Jos haluat perehtyä syvemmin rahaan ja bitcoinin rahallisiin ominaisuuksiin löydät täältä paljon lisää aiheesta.

Tämä tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon säästää varallisuutta likvidissä (helppo myydä ajasta ajasta ja paikasta riippumatta) omaisuusluokassa, jonka tarjonta on tarkasti tiedossa ja jonka arvoa ei valtion aiheuttama inflaatio voi nakertaa.

Päätös siitä onko bitcoin jotain mihin haluat laittaa omia rahojasi kiinni on jokaisen tehtävä itse. Tulevaisuutta ei kukaan voi ennustaa, mutta kun tarkastelet sen historiallisia tuottoja, kannattaa miettiä onko valmis jättämään tämän tilaisuuden käyttämättä?

It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.”

Satoshi Nakamoto

Osa 5: Bitcoinin osto ja myynti

Kuinka bitcoinia voi ostaa turvallisesti?

Paljonko se maksaa ja kuinka hinta määräytyy?

Tutustutaan seuraavaksi bitcoinin hankintaan ja myymiseen liittyviin perusasioihin.

Disclaimer:

Nämä eivät ole sijoitusneuvoja! On jokaisen omalla vastuulla tehdä taustatyönsä huolellisesti ennen sijoittamista!

Ennen kuin talletat suuria summia bitcoiniin varmista, että ymmärrät mihin olet sijoittamassa ja kuinka sitä käytetään turvallisesti.

(Tulossa pian ->) Jos meinaat tehdä isompia sijoituksia suosittelen tutustumaan bitcoinin turvallista ostamista ja säilyttämistä käsittelevään oppaaseemme, jossa käydään prosessi tarkasti vaihe vaiheelta läpi.

Bitcoinin hinta

Bitcoinilla on kelluva valuuttakurssi. Tämä tarkoittaa, että bitcoinin arvo suhteessa muihin valuuttoihin vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan eri markkinoilla, joilla sillä käydään kauppaa.

Esimerkiksi bitcoinin ”hinta” Yhdysvaltain dollareina lasketaan kullakin markkinalla viimeisimmän bitcoinin ja Yhdysvaltain dollarin kaupan perusteella.

Koska kauppaa käydään kellonympäri vuoden jokaisena päivänä elää hinta jatkuvasti.

Huom, jokainen bitcoin [btc] on jaettavissa pienempiin yksiköihin – sinun ei siis tarvitse ostaa kokonaista bitcoinia.

Pienin yksikkö on nimeltään satoshi [sat]. (1 btc = 100 000 000 satoshia).

kuinka monta satoshia on yksi bitcoin
Katso täältä monta satoshia saat tällä hetkellä yhdellä dollarilla.

Bitcoinin arvo on erittäin volatiili, mikä tarkoittaa, että se voi muuttua nopeasti ja dramaattisesti. Nopeat ja suuret hinnanvaihtelut ovat yleisiä, ja jokaisen bitcoin-sijoittajan on tärkeää ymmärtää tähän liittyvät riskit.

  • Älä riskeeraa rahaa, jota sinulla ei ole varaa menettää! Tämä koskee esimerkiksi vuokraa, ruokaa, lainanlyhennyksiä ja muita välttämättömiä kuluja. Sijoita vain rahalla, jonka voit ja olet valmis laittamaan sivuun pidemmäksi aikaa.
  • Älä treidaa ellet todella tiedä mitä olet tekemässä. Kukaan ei pysty ennustamaan bitcoinin hinnan kehitystä (riippumatta siitä, mitä somen kryptovaikuttajat saattavat yrittää väittää.)
  • Vältä viputuotteiden tai velkarahan käyttöä. Vivuttaminen on nopein ja varmin tapa menettää kaikki rahasi.

Bitcoinin hankinta ja ostaminen

Bitcoinin hankintaan on olemassa muutamia eri vaihtoehtoja:

  • Perinteiset kaupankäyntialustat, joista voit ostaa ja myydä bitcoinia korteilla tai tilisiirrolla. Helpoin ja yleisin tapa.
  • Hajautetut P2P kaupankäyntilaustat (esim. Bisq, hodlhold, RoboSats) palveluita joissa voit käydä kauppaa ilman tunnistautumista. Vaativat enemmän tietämystä ja säätämistä.
  • Bitcoin automaatit, joiden kautta voit ostaa ja myydä bitcoinia käteisellä.
  • Peer-to-peer markkinapaikat, joissa ihmiset käyvät kauppaa keskenään.
  • Tuotteiden tai palveluiden myyminen bitcoinia vastaan on varteenotettava vaihtoehto yrittäjille ym.
  • Louhinta on vaihtoehto sinulle, jolta löytyy teknistä osaamista, pääomaa ja pääsy edulliseen energiaan.
  • Mainittakoon vielä epäsuorat sijoitukset ilman että omistat fyysisesti bitcoineja – rahastot, ETF:t ja osakkeet (esim. MicroStrategy)

Täältä voit lukea lisää yleisimmistä tavoista sijoittaa bitcoiniin

Helpoin tapa päästä alkuun ovat kryptovaluuttoihin erikoistuneet keskitetyt kaupankäyntialustat joiden välillä valinnanvaraa on paljon. Tutustu eri palveluihin ja katso mikä sopii sinun tarpeisiisi parhaiten.

Alla yksi aloittelijaystävällinen vaihtoehto:

Coinmotion on kotimainen

Tämä vuodesta 2012 asti toiminut kryptovaluuttavälittäjä on paras vaihtoehto, jos haluat käydä kauppaa helposti suomenkielellä. Etenkin aloitteleva bitcoin-sijoittaja hyötyy omalla kielellä onnistuvasta selkeästä kaupanteosta, asiakaspalvelusta ja ohjekeskuksesta.

Coinmotion lyhyesti:

  • Finanssivalvonnan rekisteröimä virallinen kryptovaluuttojen välittäjä
  • Suomenkielinen käyttöliittymä, asiakaspalvelu sekä kattava ohjekeskus
  • Välittömät talletukset kaikista kotimaisista pankeista kuluttomalla verkkopankkimaksulla
  • Tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla (ei kuvia henkilöllisyystodistuksista tms)

Kaupankäyntikulut ovat normaalisti 1-2 % riippuen kaupankäyntivolyymistasi kuukausitasolla.

Rekisteröitymällä kauttamme saat 50% alennuksen kaupankäyntikuluista ensimmäisen kuukauden ajan.

Kutsukoodi: SCQ6LACDWEC5PX79BJQX


Strike

Mielenkiintoinen vaihtoehto joka on vihdoin saatavilla myös Suomessa. Strike tarjoaa yksinkertaisen ja turvallisen tavan päästä käsiksi Bitcoiniin.

Strike mahdollistaa kaupankäynnin, jossa voit ostaa ja myydä bitcoineja summalla, joka voi olla niinkin pieni kuin 0,01 dollaria tai niin suuri kuin haluat. Voit pitää bitcoinit sovelluksessa tai nostaa ne joko lohkoketjun tai Lightning-verkon kautta. Strike tukee myös toistuvia ostoja ja tavoitetoimeksiantoja:

Toistuvat ostot: Voit määrittää automaattiset ostot tunti-, päivä-, viikko- tai kuukausitasolla tasoittaaksesi hintojen vaihtelua. Striken toistuvista ostoista ei peritä kaupankäyntikuluja ensimmäisen viikon aikana.

Tavoitetoimeksiannot: Voit asettaa tietyn tavoitehinnan, jolla haluat ostaa tai myydä bitcoineja. Kauppa toteutetaan vain, jos asettamasi hinta saavutetaan.

Käytä pörssejä kaupankäyntiin, älä bitcoinien säilyttämiseen.

Kannustamme siirtämään isommat summat pois kaupankäyntialustojen hallinnasta ja näin eliminoimaan niihin liittyviä riskejä.

Tämä vaatii hieman uuden opettelua, mutta on ehdottomasti kaiken vaivan arvoista. Tästä prosessista lisää seuraavaksi.

Osa 6: Bitcoin-lompakot

Tutustutaan bitcoinin säilyttämiseen.

  • Mikä on Bitcoin-lompakko?
  • Millaisia lompakoita löytyy?
  • Mitä eroja näiden välillä on?

*Pyritty pitämään mahdollisimman yksinkertaisena sen syvemmälle teknisiin yksityskohtiin menemättä.

Mikä on Bitcoin-lompakko?

Lompakko on sovellus bitcoinien lähettämiseen ja vastaanottamiseen, joka automatisoi käyttöön liittyvän monimutkaisen kryptografian puolestasi.

Lompakon ydintoiminto on digitaalisen avainparin tallentaminen ja käyttö.

Bitcoin-lompakko säilyttää käyttäjän julkisen ja yksityisen avaimen

Avainpari koostuu yksityisestä (salaisesta) avaimesta ja siitä johdetuista julkisesta avaimesta.

  • Yksityinen avain – Voit ajatella tätä erittäin pitkänä PIN- tai vahvistuskoodina, joka tarjoaa matemaattisen todisteen siitä, että sinulla on oikeus käyttää osoitteessa olevia varoja.
  • Julkinen avain – Tämän avulla voidaan vastaanottaa bitcoin-tapahtumia (voit ajatella tätä tilinumerona). Julkinen avain koostuu erittäin pitkästä numerosarjasta, joka pakataan ja lyhennetään julkiseksi bitcoin-osoitteeksi.

Kenties yksinkertainen analogia paikallaan asian selkeyttämiseksi.

Voit ajatella Bitcoinia julkisena talletelokerona: kuka tahansa voi tallettaa lokeroon, mutta vain PIN-koodin omistava henkilö voi avata sen ja käyttää sen sisältöä.

Bitcoin analogia - julkinen talletelokero

Olennainen asia tästä kaikesta on ymmärtää se, että yksityisen avaimen haltijalla on aina täysi kontrolli lompakosta.

Lompakot voidaan lukitella kahteen kategoriaa sen perusteella kuka hallinnoi avaimia:


Custodial lompakot

Lompakot, joissa avaimet on palveluntarjoajan hallussa (vastaa perinteistä pankkitiliä, jossa rahasi ovat pankin hallinnassa).

Helppo, mutta riskialtis vaihtoehto – ”Not your keys, not your bitcoin” kuten sanonta kuuluu. Tässä vaihtoehdossa et omista muuta kuin lupauksen siitä, että palveluntarjojalla todellisuudessa on hallussa se mitä väitetään.

Avaimiasi hallinoiva taho voi esimerkiksi:

  • Ajautua taloudellisiin vaikeuksiin, jolloin ne eivät pysty vastaamaan rahamääräisistä velvoitteistaan
  • Joutua hakkeroinin kohteeksi
  • Jäädyttää siirtojasi tai takavarikoida varojasi
  • Tehdä petoksen ja varastaa kolikot
  • Treidata varoillasi tai lainata niitä eteenpäin

Näistä on vuosien varrella nähty valitettavan monta varoittavaa esimerkkiä (mm. Mt.Gox, Quadriga, Celsius network, FTX).

Jos käytät custodial-lompakkoa tutustu huolella palveluntarjojan maineeseen ja ehtoihin! Erityistä varovaisuutta kiinnittäisin palveluihin joilla on omia tokeneita ja korkotilejä – historia osoittaa, että nämä ovat harvoin riskien arvoisia.


Non-custodial lompakot (self-custody)

Lompakot, joissa avaimet ovat sinulla itselläsi hallinnassa. Olet niiden ainoa omistaja eikä kenelläkään muulla ole niihin pääsyä. (Mieti käteistä omassa lompakossa vs pankkitilillä)

Non-custodial lompakon avulla olet itse oma pankkisi ja hallitset täysin omia varojasi. Kukaan pysty niitä takavarikoimaan tai määrittämään kenen kanssa käyt niillä kauppaa. Sinulla on toisien sanoen täysi kontrolli bitcoineistasi ilman vastapuoliriskiä.

Myös vastuu tärkeiden tietojen asianmukaisesta säilyttämisestä on sinulla itselläsi. Perehdymme non-custodial-lompakon käyttöön tarkemmin seuraavassa osiossa.

Erilaiset lompakkotyypit

Erilaisia lompakkosovelluksia on saatavilla älypuhelimille, tietokoneille, tableteille sekä erillisenä laitteistona.

Erilaiset bitcoin-lompakot: verkkolompakot, laitteistolompakot, ohjelmistolompakot, kylmälompakot

Koska lompakon valinta riippuu vahvasti käytöstä ja osaamisesta, olisi turhaa suositella yhtä tiettyä tuotemerkkiä tai lompakkoa.

Voimme kuitenkin luokitella lompakot niiden alustan ja toiminnan mukaan ja antaa selvyyttä olemassa olevista vaihtoehdoista. (Tästä tarkoituksella jätetty pois paperilompakot ym. tee-se-itse kylmälompakot, joiden käyttöä ei enään suositella.)


Hardware-lompakko (turvallisin vaihtoehto)

Hardware-lompakot ovat fyysisiä tietokoneeseen yhdistettäviä laitteita, joiden tehtävänä on tallentaa käyttäjän yksityisavaimet suojattuun laitteeseen.

Hardware-lompakot: ledger ja trezor

Nämä tarjoavat optimaalisen yhdistelmän turvallisuuden ja helppokäyttöisyyden välillä.

Lompakko luo ja tallentaa yksityisavaimen offline-tilassa erillisille laitteistolle, jonka avulla saadaan luotua eristys avainten ja tietokoneen välille.

Bitcoin hardware-lompakko ja yksityinenavain

Koska hardware-lompakot käsittelevät kaikki Bitcoiniin liittyvät toiminnot erikoislaitteistolla offline-tilassa, ovat ne turvassa uhilta (hakkereilta, haittaohjelmilta, viruksilta ym.) jotka koskevat online-pohjaisia lompakoita.

Mikäli olet sijoittamassa bitcoiniin itsellesi merkittäviä summia rahaa suosittelemme lämpimästi hardware-lompakon hankkimista!

Alla muutamia helppokäyttöisiä aloittelijoille soveltuvia vaihtoehtoja:

Älä ikinä osta hardware-lompakkoa käytettynä! Jos mahdollista suosittelemme hankkimaan nämä suoraan valmistajalta (kaikki yllä olevat linkit ohjaavat valmistajien sivuille).


Mobiililompakko

Mikäli et halua sijoittaa rahaa hardware-lompakkoon on seuraavaksi turvallisin vaihtoehto ilmainen puhelimeen asennettava mobiililompakko (syitä voit katsoa alla olevalta videolta.)

Mobiililompakot on suunniteltu käyttämään QR-koodeja nopeaan saumattomaan asiointiin. Nämä ovat näppäriä erityisesti jos teet ostoksia tai transaktioita kasvotusten, sillä ne kulkevat aina puhelimessa mukana.

Valinnanvaraa erilaisten mobiililompakko-sovellusten väliltä löytyy paljon. Alla pari helppokäyttöistä suosittua vaihtoehtoa:


Työpöytälompakko

Tietokoneelle asennettavat Bitcoin-lompakot olivat ensimmäinen lompakkotyyppi ja ne ovat edelleen ovat suosittuja käyttäjien keskuudessa.

Yleisissä Windows ja Mac OS -käyttöjärjestelmissä on kuitenkin tiettyjä tietoturvahaittoja, koska nämä alustat ovat usein turvattomia ja huonosti määritettyjä. Nykyään on vaikea olla 100-prosenttisesti suojattu, ja tämä tekee internetiin yhdistetyistä työpöytälompakoista riskialtiita. Suuria summia näissä ei ole suositeltavaa säilyttää!

Pienille summille ja päivittäiseen käyttöön työpöytälompakot ovat kuitenkin toimiva ratkaisu. Alla muutama suosittu vaihtoehto:


Verkkolompakko

Verkkolompakot ovat kolmansien osapuolien (esim. kaupankäyntialustan) tarjoamia custodial-lompakoita. Näiden etuna on helppokäyttöisyys – voit yleensä ostaa, myydä ja lähettää bitcoineja hetkessä – kätevää jos haluat esim. treidata aktiivisesti.

Lisäksi niitä voi käyttää missä tahansa, millä tahansa laitteella verkkoselaimen tai puhelinsovelluksen kautta. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia palautuslauseiden ym säilyttämisestä.

Mutta kuten sanottua lompakoihin, joissa avaimet on palveluntarjoajan hallinnassa liittyy merkittäviä vastapuoliriskejä.

Sopivan lompakon valinta

Muutamia olennaisia kysymyksiä, jotka sinun tulee kysyä itseltäsi lompakkoa valitessa:

  • Haluatko ottaa avaimet omaan hallintaasi vai antaa tämän jonkun muun vastuulle?
  • Kuinka isoja summia säilytät lompakossa?
  • Oletko valmis maksamaan lompakosta?
  • Kuinka usein käytät lompakkoa?

Suosittelen kokeilemaan eri sovelluksia ja kokeilemaan mistä itse tykkäät ja mikä sinulle sopii.

Ota huomioon, että sinulla voi olla useita lompakoita. Varojen jakaminen useampaan paikkaan saattaakin olla järkevä ajatus. Voit esimerkiksi käyttää hardware-lompakkoa suurille summille ja verkko- tai mobiililompakkoa kaupankäyntiin, maksuihin, päivittäisiin maksuihin.

Osa 7: Bitcoinin käyttö, säilytys ja lähettäminen

Tämä osio on sinulle, joka haluat ottaa avaimet omaan hallintaan, omaan lompakkoon.

Käydään tässä osassa läpi:

  • Lompakon asentaminen
  • Lompakon varmuuskopionti
  • Bitcoinin lähettäminen

Lompakon asentaminen

Aloitetaan lompakon asentamisella. Kuten sanottua vaihtoehtoja lompakoiden välillä on paljon ja jokaisen oma päätös mitä niistä haluaa käyttää.

Tässä esimerkissä asennamme monikäyttöisen Blockstream Green bitcoin-lompakon. (saatavilla iOS:lle, Androidille, macOS:lle, Windowsille ja Linuxille)

Käytämme mobiilisovelluksen kuvakaappauksia auttamaan sinua prosessin läpi, mutta ohjeet koskevat kaikkia Blockstream Greenin versioita.

Ohjeet lompakon asentamisesta löydät myös alla olevalta videolta (englanniksi).


Vaihe 1Lataa ja avaa Blockstream Green, napauta ”Add Wallet”, lue ja hyväksy palveluehdot, valitse sitten ”New Wallet”

blockstream green ohje 1

Vaihe 2 – Seuraavaksi näytetään tärkeä palautuslause, joka toimii Bitcoin-lompakkosi varmuuskopiona.

Ota valmiiksi kynä ja paperia palautuslauseen kirjoittamiseksi. Älä ikinä talleta tätä sähköiseen muotoon tietokoneelle tai puhelimeen äläkä ota siitä kuvaa tai kuvakaappausta!

blockstream green ohje 2

12-24 englannin kielisestä sanasta koostuva palautuslause on tärkein yksittäinen lompakkoosi liittyvä tieto! PISTÄ TÄMÄ HYVÄÄN TALTEEN JA VARMISTA ETTÄ SE MYÖS PYSYY TALLESSA!

Jos vaihdat laitetta, laitteesi katoaa tai se varastetaan, unohdat PIN-koodisi ym. tarvitset tämän palautuslausekkeen päästäksesi takaisin lompakkoosi. Jos se katoaa, sitä ei voida palauttaa ja sen suojaamat varat katoavat ikuisesti.

  • Kirjoita palautuslause vähintään kahdelle eri paperille (näin sinulla on varmuuskopio sen varalta jos toinen hukkuu). Jos haluat pelata varman päälle kirjoita tämä metallille.
  • Säilytä tämä turvallisessa paikassa kosteudelta, lialta, katseilta, lemmikeiltä, lapsilta ym suojassa.
  • Tarkista huolellisesti oikeinkirjoitus ja sanajärjestys. Et voi palauttaa lompakkoasi, jos jokin sanoista on kirjoitettu väärin tai sanajärjestys on väärä.
  • Älä ikinä missään tilanteessa jaa tätä kenellekään! Jos joku yrittää kalastella sinulta palautuslausettasi on kyseessä 100% huijausyritys!
  • Älä tallenna tietoja tai ota kuvia palautuslauseesta puhelimeen, tietokoneelle tai mihinkään muuhun laitteeseen mikä on yhteydessä internetiin

Vaihe 3 – Varmistaaksesi, että olet varmasti tallentanut palautuslauseesi turvallisesti ja tarkasti, kirjoita uudelleen pyydetyt palautuslausekkeen sanat.

blockstream green ohje 3

Vaihe 5 Valitse lompakkoon 6-numeroinen PIN-koodi. Tämä suojaa lompakon vain tällä laitteella. Jos unohdat PIN-koodisi, sinun on palautettava lompakko palautuslausekkeella.

blockstream green ohje 4

Vaihe 5 Seuraavaksi siirry kohtaan ”Create Account” ja valitse suojauskäytäntösi valitsemalla joko Standard tai 2FA Protected.

Jos et ole varma, minkä suojauskäytännön valitset, suosittelemme valitsemaan Standard. Lisätietoja Standardin ja 2FA Protected -vaihtoehtojen eroista löydät täältä.

blockstream green ohje 5

Loistavaa, lompakko on nyt asennettu ja valmiina käytettäväksi.

Bitcoinin lähettäminen lompakkoon

Oletan nyt, että olet tehnyt tilin haluamaasi kaupankäyntialustaan ja ostanut bitcoinia sekä asentanut lompakko-ohjelmiston.

Tässä esimerkissä käymme läpi kuinka siirrät bitcoinit Coinmotionista edellisessä osiossa asennettuun Blockstream Green-lompakkoon. (Käyttöliittymä ym. vaihtelee jokaisen pörssin ja lompakon välillä, mutta on prosessi käytännössä kaikissa sama.)


Vaihe 1 – Avaa Coinmotion tilisi ja mene sivulle ”Siirrot → Lähetä → Kryptovaluutat”.

Kohdasta lähetä maksu valitse ”Kryptovaluutta-osoite”.

coinmotion kryptovaluutta siirto

Vaihe 2 – Seuraavaksi tarvitaan lompakkosi bitcoin-osoite.

Avaa Green-sovellus, kirjaudu lompakkoosi ja napauta sitten ”Receive”.

Huomaa: Blockstream Green luo yksityisyytesi turvaamiseksi aina uuden vastaanottoosoitteen, kun painat ”Receive”. (Myös aikaisemmin luodut osoitteet toimivat edelleen. Siirrot siis tulevat perille samaan lompakkoon vaikka käyttäisit vanhaa osoitetta.)

blockstream green bitcoin-osoite

Näet nyt näytöllä bitcoin-lompakkosi osoitteen. Tämän osoitteen voit turvallisesti jakaa kenelle tahansa, joka haluaa lähettää sinulle bitcoineja (vrt sähköpostiosoite).

Sinulla on nyt useita vaihtoehtoja jakaa osoitteesi:

  • Voit skannata QR-koodisi puhelimen tai tietokoneen kameralla.
  • Voit valita ”Share” valitaksesi useista laitteesi tukemista jakomenetelmistä.
  • Voit napauttaa vastaanottoosoitettasi kopioidaksesi sen leikepöydällesi ja liittääksesi sen manuaalisesti toiseen sovellukseen.
blockstream green bitcoin-osoite qr-koodi

Vaihe 3 – Sitten takaisin Coinmotioniin.

Valitse valuutaksi Bitcoin.

Kirjoita Blockstream Green-sovelluksessa näkyvä osoite tai skannaa QR-koodi laitteesi kameralla.

Syötä summa jonka haluat lähettää bitcoineina. Alla näet summan euroissa sekä lähetyskulut. (tämä kulu vaihtelee verkon suosion ja kiireellisyyden mukaan)

Coinmotion bitcoin lähetys 2

Kun teet ensimmäistä siirtoasi tai jos olet siirtämässä poikkeuksellisen suurta summaa, suosittelemme ensin tekemään testisiirron pienemmällä summalla.

Vaihe 4 Tarkista huolellisesti, että osoite ja määrä ovat varmasti oikein. Siirrot ovat lopullisia – Mikäli siirrät varoja väärään osoitteeseen, tai tulet toisiin ajatuksiin siirron vahvistettuasi, siirtoa ei ole mahdollista perua.

Kun olet varma, että kaikki on kuten pitää paina ”Lähetä siirto”

Huom! Uusien asiakkaiden kohdalla Coinmotion hyväksyy suuremmat siirrot turvallisuussyistä manuaalisesti. Tämä saattaa aiheuttaa viiveen ensimmäisten siirtojen kohdalla.

Coinmotionin hyväksyttyä siirron lompakkosi tunnistaa tapahtuman saapuvaksi siirroksi.

Voit nyt vapaasti käyttää niitä kuten haluat tehdäksesi ostoksia ym.

Mikäli jossain välissä haluat myydä ja vaihtaa bitcoinit takaisin euroiksi tulee sinun lähettää ne takaisin pörssiin.

Ohjeet bitcoinien vastaanottamiseen Coinmotionin osalta löydät täältä

Yhteenveto

Tämä opas oli vasta pintaraapaisu aiheeseen. Bitcoin on hämmentävä, uusi ja vieras konsepti. Ja kuten monesti on nähty, on ihmisten aluksi vaikea ymmärtää uusia teknologioita ja nähdä niiden merkitystä.

Kollaasi lehtileikkeistä, joissa arvostellaan internetin tulevaisuutta ja vaikutusta talouteen, sisältäen Paul Krugmanin lainauksen vuodelta 1998, jossa hän ennustaa internetin taloudellisen vaikutuksen olevan verrattavissa faksikoneeseen.
Kuten internet on olennaisesti ja pysyvästi vaikuttanut elämäämme tavoilla joita emme olisi voineet kuvitella, Bitcoin – rahan internet voi muuttaa perusteellisesti lähestymistapaamme sosiaalisten, poliittisten ja taloudellisten ongelmien ratkaisemiseen.

Bitcoinin ymmärtäminen vaatii ymmärrystä mm. rahasta, taloudesta, energiasta. Ensimmäinen sijoituksesi tulisikin olla aikaan, jonka käytät ymmärtääksesi sen toimintaan sekä turvalliseen käyttöön liittyviin perusasioihin.

On selvää, että teknolgia joka pyrkii erottamaan rahan ja valtion ei ole kaikkien mieleen. Kritiikki sitä kohtaan on valtaisaa.

Bitcoiniin suhtautuvat usein kriittisimmin ne, jotka siitä vähiten ymmärtävät (sekä ne joiden omat edut saattaisivat olla uhattuna sen menestyessä).

Se kuitenkaan ole menossa mihinkään huolimatta siitä, että Bitcoin on median toimesta julistettu kuolleeksi jo yli 400 kertaa. Se on osoittautunut vahvuutensa niin median, valtioiden, kilpailijoiden kuin yhteisön sisältä tulleita hyökkäyksiä vastaan.

Kuvassa listataan yleisiä asioita ja väitteitä Bitcoinista, kuten sen julistaminen kuolleeksi, leimaaminen huijaukseksi, sen kielto eri maissa, ja sen hinnan romahdukset. Huolimatta kaikista näistä, Bitcoin on edelleen täällä

Onko Bitcoin täydellinen? Ei tietenkään ole, mutta se toimii – niin kuin se on toiminut luotettavasti jo yli 14 vuoden ajan. Ja se saattaa olla pelastuslautta jota kuumeisesti tarvitaan.

Se tarjoaa vaihtoehdon, joka muutamien poliitikkojen ja keskuspankkiirien sijaan nojaa matematiikkaan, energiaan ja läpinäkyviin sääntöihin. Kuten arvostettu Nobel-palkittu taloustieteilijä Friedrich Hayek jo vuonna 1984 sanoi:

”En usko, että meillä voi enään koskaan olla hyvää rahaa ellemme ota koko rahaa pois valtion käsistä. Emme me kuitenkaan sitä voi väkivalloin voi ottaa pois valtion käsistä, vaan voimme vain jotenkin ovelaa kierotietä käyttäen panna alulle jotakin, mitä ne eivät voi pysäyttää”

Näihin sanoihin hyvä lopettaa tältä erää.

Kiitos ajastasi ja seurastasi. Toivottavasti löysit sen mitä olit etsimässä. Jos haluat pysyä ajantasalla sivuston tapahtumissa tilaa alta ilmainen uutiskirjeemme.

Stay humble and stack sats. Adios.

Haluatko tiedon uudesta sisällöstä suoraan sähköpostiisi?

Liity joukkoomme ja tilaa alta ilmainen uutiskirje!